Månedsarkiv: september 2014

Sort uge i Odense

Uge 38 i 2014 vil formentlig indskrive sig i Odenses nyere historie som en af de allerværste. Byen var som forhekset. Mange beboere gik hvileløst rundt, og nytilkomne studerende troede ikke deres egne øjne. Hvad var der sket? Kunne det virkelig passe, at byen ikke bød på en eneste festival eller i det mindste en gratis offentlig koncert – i en hel uge. Det måtte skyldes en fejl.

Dét tror og håber Royal Unibrew i hvert fald.

– Vores omsætning var under det halve af normalen, og mange af vore kunder var særdeles bekymrede.

Den samme bekymring møder man hos flere af byens private høreklinikker og hos Condomeriet i Jernbanegade.

– Vi kunne lige så godt være blevet hjemme hele ugen, lyder det hos sidstnævnte.

På Avis-Andens foranledning beklager Odenses eventchef, Ronnie Hansen, da også dybt det passerede:

– Jeg ved ganske enkelt ikke, hvad der er sket. Vi gør ellers alt, hvad der står i vores magt, for at holde byen kogende.

Ronnie Hansen lover samtidig, at det ikke skal gentage sig, så længe han er chef.

Blandt dem, Avis-Anden mødte, var der dog flere, der nød den utilsigtede pause.

– Mine ben trængte bare til en pause, siger for eksempel en af midtbyens servitricer.

– Det samme gjorde mine ører, siger en anden, og blandt flere beboere i midtbyen, er der almindelig enighed om, at musikkens højde oftest er omvendt proportionel med kvaliteten. De ser derfor frem til en festival med fokus på musikkvalitet- frem for styrke.

I sine bestræbelser på at skabe et bedre image har Odense udnævnt sig selv til festivalernes by. Her er det de små odenseanere, der er samlet til H.C. Andersens festival.  Snedronningen på kulissen i baggrunden er genbrug fra Sex & Erotikfestivalen 2014.
I sine bestræbelser på at skabe et bedre image har Odense udnævnt sig selv til festivalernes by. Her er det de små odenseanere, der er samlet til H.C. Andersens festival.
Snedronningen på kulissen i baggrunden er genbrug fra Sex & Erotikfestivalen 2014.

Fyn bliver til Fynland

Inspireret af skotternes afstemning om selvstændighed har Odense Kommune – i samarbejde med de øvrige fynske kommuner – besluttet at arbejde for et selvstændigt Fyn.

Navnet bliver Fynland, hovedstaden Odense og styreformen monarki.

Foreløbig er der enighed om at vælge Odenses borgmester, Anker Boye, til Fynlands første regent, og at regenten skal bo på Odense Slot. I samme anledning udstyres det med fastnettelefon i alle værelser. Som sommerbolig for – kong Anker den 1. og hans hustru, dronning Lykke – har man valgt Egeskov Slot. Til gengæld bliver dets nuværende ejer, Michael Preben greve Ahlefeldt-Laurvig-Bille, udnævnt til minister for turisme.

Det nye kongerige inkluderer de 90 småøer omkring Fyn, og indbyggertallet nærmer sig dermed en halv million.

Som hovedsprog satser man på sydfynsk. En af den kommende fynske regerings første opgaver bliver derfor at udnævne en minister for bevarelse af denne dialekt. Den post forventes at gå til Fyens Stiftstidendes sprogdoktor, Anders W. Berthelsen.

De fynske kommuner er tillige enige om at ophøje sangen ”Fyn er fin” til nationalsang og boghvedegrød til nationalspise. Til gengæld er der endnu ikke enighed om Fynlands nationale flag. Det skal derfor besluttes efter afholdelse af en konkurrence blandt fynboerne.

Med hensyn til økonomien skal Fynland satse på fire hovedindtægtskilder:

– Robotteknologi, herunder velfærdsteknologi for demente.

– Broafgifter, minimum 50 % af afgifterne fra Storebæltsbroen.

– Løft af tunge øjenlåg på det nye OUH, især til de mange kinesiske turister.

– Turisme, herunder festivaller og krydstogtskibe. De sidste skal blandt andet lokkes til Fynlands hovedstad med sloganet ”Kast anker i Odense Havn”.

Fynland beholder den danske krone, og de fynske kommuner satser tillige på et samarbejde med den danske regering om såvel forsvars- som udenrigspolitik.

Efter den foreløbige plan skal folkeafstemningen om et frit Fyn afholdes i begyndelsen af 2015.

I forventning om et ja til et selvstændigt Fyn har de fynske kommuner allerede investeret i grænseskilte. Her tester man skiltenes synbarhed i det fynske landskab.
I forventning om et ja til et selvstændigt Fyn har de fynske kommuner allerede investeret i grænseskilte. Her tester man skiltenes synbarhed i det fynske landskab.

 

Kongeriget Fynland længe leve!

DM i spin i Odense

I denne uge blev der afholdt DM i politisk spin i Odense. Den stillede opgave var borgmester Anker Boyes telefonforbrug under et ferieophold i Tyrkiet i 2011. Regningen løb op på 245.056, og borgmesteren accepterede selv via sms at hæve det maksimale forbrug med to gange kr. 100.000.

De indkomne forslag blev præsenteret af borgmesteren i et interview med Fyens Stiftstidende den 3. september. De er inddelt i tre discipliner:

Hukommelse:

– Jeg kan ikke erindre de sms’er (red.: om at forhøje loftet med ekstra 100.000). TDC siger, jeg har trykket ”ja”, og så må det være rigtigt, at jeg har fumlet.

– De sms’er står ikke knivskarp i hukommelsen!

Teknik og uvidenhed:

– Jeg kan godt forstå borgere, der tænker sikke et kæmpebeløb, men jeg er ikke ret skarp teknisk.

– Teknisk ukyndig som jeg er, var jeg ikke klar over, at det var vanvittigt dyrt at se både lokale og landsdækkende tv-nyheder.

– Jeg var ikke klar over, at det kunne få de konsekvenser, at jeg sagde ja til de pågældende sms’er (red: som Boye i øvrigt ikke erindrer).

– Jeg havde netop fået ny telefon. Fra den gamle var jeg vant til, at ja til den type beskeder var lig med småpenge.  

Moral:

– Det er ikke noget, jeg har gjort med vilje, eller noget jeg personligt har fået noget som helst ud af. Det ændrer ikke ved, at jeg selvfølgelig er rigtig ked af hele situationen.

– Det kan godt være, jeg har klumret i det, men jeg har ikke bevidst villet ligge nogen til last.

– Det var en følsom og dybt tragisk situation (red.: Jan Boyes sygdom), der gjorde, at jeg brugte meget tid på at se nyheder og holde mig orienteret.

– Jeg vil ikke ligge kommunen til last, så derfor betaler jeg.

 I konkurrencen deltager også det første svar på, om Anker Boye overvejede selv at betale:

– Jeg overvejer ikke at betale af egen lomme. Jeg har passet mit arbejde. Det betyder, at jeg har ført samtaler, fulgt med i mine mails osv.. Til det formål har jeg fået stillet et arbejdsredskab til rådighed. Og det har jeg brugt telefonen til. Det har jeg i øvrigt gjort mange gange både før – også i en del andre lande.

I dommerkomiteen sidder Statsforvaltningen, og deres afgørelse forventes at foreligge inden for to måneder.