Danmarks ældste trykkeri

Takket være Ole Bornedals TV-aktuelle film om krigen i 1864 er det blevet langt nemmere at skildre fortiden. Nu behøver man ikke længere bekymre sig så meget om det faktuelle, blot historiens præsenteres på en kunstnerisk måde. Denne kunstneriske frihed gælder selvfølgelig også for firmaportrætter:

Danmarks ældste trykkeri ligger i Odense

Danmarks ældste virksomhed ligger som bekendt i Odense. Det er Munke Mølle, som kan føre sin historie helt tilbage til 1100-tallet. Den næstældste virksomhed ligger ligeledes i Odense, nærmere bestemt i Klaregade nr. 21. Fra denne matrikel har man lige siden begyndelsen af det 15. århundrede leveret tryksager til byens borgere og virksomheder. I lange perioder leverede man også til kongehuset. Først repræsenteret ved Erik 7. af Pommern, senere ved Christoffer af Bayern og Christian 1.

Virksomheden, som nu bærer navnet Copy Shop, blev startet af selveste Johann Gutenberg samt to lokale iværksættere: Bjarke Kronborg Kjær og Hjalte Tormod Jørgensen.

Trykpressen så dagens lys i Odense

Johann Gutenberg havde kort forinden udviklet en særlig legering af tin, bly og antimon, og det var den, der gjorde trykkeriet i Klaregade værdig til hofleverandør.

Den tyskfødte Gutenberg var tillige opfinder af trykpressen, som han for øvrigt udviklede i samarbejde med sine to medejere i Odense.

På denne kultegning ses Johann Gutenberg på en reklame for trykkeriet i Klaregade. I hånden holder han det håndstøbeinstrument, der gjorde ham og Copy Shop verdensberømte.  Kultegning af Leonardo da Vinci, 1472 eftermiddag.
På denne kultegning ses Johann Gutenberg på en reklame for trykkeriet i Klaregade. I hånden holder han det håndstøbeinstrument, der gjorde ham og Copy Shop verdensberømte. Kultegning af Leonardo da Vinci, 1472 eftermiddag.

Førende i Europa

Gennem de følgende århundreder var Copy Shop til stadighed blandt de førende i branchen, og kunderne kom fra store dele af Europa og Hobro, dels for at sikre sig den bedst mulige trykkvalitet, og dels for at nyde den udstrakte service og kundepleje, som den odenseanske virksomhed tillige var kendt for. Efter 1665 indbefattede kundeplejen blandt meget andet en kop af den netop importerede sorte drik, senere kendt som kaffe.

Først med det nye

I dag benytter Copy Shop stadig det nyeste af det nye, og blandt kunderne er der stadig indtil flere kongelige. Blandt andre kronprins Frederik og hans far, prins Henrik – begge kendte fra TV2 og DR1.

Forbindelsen til de gamle dage er også intakt med de nuværende ejere, Poul Kronbjerg Kjær og Henning Jørgensen. Poul Kronbjerg Kjær er 13 gange tipoldebarn til Bjarke Kronborg Kjær, og Henning Jørgensen er 14 gange tipoldebarn til Hjalte Tormod Jørgensen. De to blev begge født som siamesiske tvillinger, men efter en vellykket operation gik de først hver til sit, og 18 år senere, det vil sige i 1992, dannede de det nuværende ejerskab.

Blandt de seneste nyskabelser i trykkeriet er årskalendere med billeder efter kundernes eget valg, samt maleri-forfalskninger på rigtig lærred. Copy Shop har for eksempel leveret det nuværende Mona Lisa-maleri til Paris-museet Louvre samt Edvard Munchs ”Skriget” på Munchmuseet i Oslo.

Som det seneste har Copy Shop tilbudt væg-til-væg-print på indtil 30 meter i længden og en god meter i bredden. Kulisserne til Ole Bornedals autentiske film om krigen i 1864 er således printet hos Copy Shop, og ligeså er mange af kongehusets familieportrætter.

 Her ses de oprindelige ejere af trykkeriet i Klaregade.  Personerne er fra venstre Bjarke Kronborg Kjær, Johann Gutenberg og Hjalte Tormod Jørgensen.  Kultegning af Leonardo da Vinci, 1472, formiddag.

Her ses de oprindelige ejere af trykkeriet i Klaregade. Personerne er fra venstre Bjarke Kronborg Kjær, Johann Gutenberg og Hjalte Tormod Jørgensen.
Kultegning af Leonardo da Vinci, 1472, formiddag.

 

Skriv et svar