Plat eller krone om ministertaburetter

Whistleblower’en Edward Snowden afslørede for nylig, at NSA formentlig kendte til den danske regerings hemmelige forhandlingsoplæg ved COP15. Ifølge nye afsløringer fra Snowden kendte NSA også til S-R-SF-regeringens forhandlinger i “Det Sorte Tårn” på Amager.

I dette tilfælde skyldes kendskabet tilfældigt opsnappede e-mails mellem Helle Thorning-Schmidt, Margrethe Vestager og Villy Søvndal. Af dem fremgår det, at de tre partiledere var vildt uenige om antallet og fordelingen af ministerposter. Helle Thorning foreslog derfor, at hvert af de tre partiers i alt 77 folketingsmedlemmer fik lov at slå plat eller krone om en ministertaburet.  Dermed ville der statistisk set blive brug for 35-40 ministre, og det skulle man nok kunne klare med 6-7 ministerrokader i løbet af den 4-årige regeringsperiode. Det forslag blev de tre partiledere hurtigt enige om, dog med den tilføjelse fra SF, at hver ministerperiode skulle vare mindst 6 uger. Dermed var hver minister sikret minimum 18 måneders fuld ministerløn.

De tre partier var også enige om, at drejebogen til ministerrokaderne skulle skrives af Adam Price, hovedforfatter til tv-serien Borgen. Fordelingen af helte- og skurkeroller skulle blot afgøres ved lodtrækning.

Dette forhandlingsforløb benægtes imidlertid af Helle Thorning-Schmidt:

– Margrethe, Villy og jeg har udelukkende valgt ministre efter den enkelte politikers viden og erfaring. Villy Søvndal har for eksempel holdt mange ferier i udlandet, inden han blev udenrigsminister. Undervisningsminister Christine Antorini har selv gået i skole i mange år, og sundhedsminister Astrid Krag er den sundeste i hele folketingsgruppen. Endvidere har alle ministre set samtlige 21 afsnit i serien ”Javel, Hr. Minister” – inden de overtog deres eget ministerium.

– Vil det sige, at både spil og drejebog er fri fantasi fra Snowden?

– Ja, for Margrethe, Villy og jeg har udelukkende valgt ministre efter den enkelte politikers viden og erfaring. Villy Søvndal har for eksempel holdt mange ferier i udlandet, inden han blev udenrigsminister. Undervisningsminister Christine Antorini har selv gået i skole i mange år, og sundhedsminister Astrid Krag er den sundeste i hele folketingsgruppen. Endvidere har alle ministre set samtlige 21 afsnit i serien ”Javel, Hr. Minister” – inden de overtog deres eget ministerium.

Margrethe Vestager benægter ligeledes, at det hele skulle være aftalt spil:

– Helle, Villy og jeg har udelukkende valgt ministre efter den enkelte politikers viden og erfaring. Villy Søvndal har for eksempel holdt mange ferier i udlandet, inden han blev udenrigsminister. Undervisningsminister Christine Antorini har selv gået i skole i mange år, og sundhedsminister Astrid Krag er den sundeste i hele folketingsgruppen. Endvidere har alle ministre set samtlige 21 afsnit i serien ”Javel, Hr. Minister” – inden de overtog deres eget ministerium.

Villy Søvndal vil dog godt indrømme, at en stor del af tiden i ”Det sorte tårn” gik med spil – også plat eller krone. Kravet om de 18 måneder er også rigtigt, men drejebogen kom aldrig i brug. Adam Price kunne ikke konkurrere med virkeligheden.

Skriv et svar