Månedsarkiv: maj 2014

Lars-Løkke-fri kanal

Efter massivt pres fra seerne har Danmarks Radio nu besluttet at introducere en Lars-Løkke-fri kanal. Efter planen skal den i stedet beskæftige sig med væsentlige ting i dansk politik, herunder hvad der sker på Christiansborg.

Kanalen skal samtidig være uafhængig af DR’s egne politiske præferencer. Af samme grund har man søgt en redaktionschef udefra og tilmed lovet vedkommende en fyrstelig gage samt et årligt beklædningstilskud på kr. 152.000.

Den nye kanal har fået betegnelsen Victory, og den forventes at gå i luften umiddelbart efter et forventet formandsskifte hos partiet Venstre.

Valgplakater koster stemmer

Drømmer du om en karriere som politiker, bør du afholde dig fra at klistre lygtepæle og vejtræer til med dit kontrafej. Ifølge den østrigsk-fødte motivanalytiker Ernest Dichter har det nemlig den stik modsatte virkning. Nogle få plakater kan ganske vist gavne din sag, men den negative effekt indtræder allerede, når mulige vælgere har set den samme plakat mere end tre gange på et minut. Ved over 10 eksponeringer per minut reagerer den typiske vælger tilmed med vrede og tanker som ”Dig vil jeg i hvert fald ikke stemme på, for nu er jeg træt af at blive tvunget til at se dit dumme fjæs!”. Af samme grund bliver valgplakater ofte udsat for hærværk, ikke af andre partimedlemmer, men af frustrerede trafikanter.

Den samme negative effekt ses også ved reklamer i aviser eller på tv, og her er grænsen ligeledes tre eksponeringen – per aften eller avis.

Til gengæld gælder reglen ”jo mere, des bedre”, når det drejer sig om at opbygge en kandidats selvværd. Spørgsmålet er blot, om det nye ego kan holde til at blive fravalgt af vælgerne.

Vælgere, der eksponeres for den samme valgplakat mere end tre gange per minut, fravælger den viste kandidat.
Vælgere, der eksponeres for den samme valgplakat mere end tre gange per minut, fravælger den viste kandidat.

Partileder-debat som skræmmeeksempel

TV2 modtog i dag en anmodning om lov til at benytte deres partileder- og kandidatrunde forud for EU-valget til undervisningsbrug. Anmodningen kom fra en lokal børnehave, og som begrundelse for anmodningen havde børnehavelederen anført dette:

Vores fornemste opgave som pædagoger er at opdrage børnene til at betragte hinanden som medspillere, ikke modspillere; at lære dem at respektere andres meninger og at give dem en realistisk holdning til eget værd.

I alle de henseender tjener TV2’s partilederdebat og kandidatrunde som enestående skræmmeeksempler på, hvor galt det kan gå, hvis vi ikke klarer denne opgave. Derfor håber vi på et positivt svar.

Overfor Avis-Anden tilføjer lederen denne kommentar:

Jeg har personligt set høns opføre sig mere kultiveret end de omtalte politikere; jeg har set 3-4 årige børn optræde med langt større værdighed, og jeg gruer for demokratiet, hvis de politikere kommer til at danne skole for kommende politikere.

Det samme gør Avis-Anden…

Borgmester på storindkøb

Efter at Anker Boye i al offentlighed har erkendt, at han ikke er bevidst om, hvad han accepterer på sin smartphone, er det væltet ind til Odense Kommune med købsaftaler om alverdens ting.

Blandt de mere kuriøse emner er en kopi af Eiffeltårnet i fuld størrelse, en førsteplads i X-factor, det originale Mona Lisa maleri, en intelligenstest for genier, skibsrattet fra Titanic, en statsmandsbegravelse, en helgenkåring i Rom, en dromedar, en julemands-postkasse og et gavekort på en stjerne navngivet Anker-stjernen.

Den samlede regning lyder på kr. 3.587.322 – plus kr. 320 for levering af Eiffeltårnet.

Beløbene er alle trukket på Odense Kommunes konto, og det mener Anker Boye også, at de skal:

– Jeg har jo ingen personlig glæde af de ting, så hvorfor skulle jeg betale?

Anker Boye vil dog godt beklage indkøbene:

– Jeg er oprigtigt ked af det, men med de mange bogstaver, der jævnligt dukker op på min smartphone, er jeg sjældent opmærksom på, hvad jeg accepterer. Det er dog ikke noget, jeg gør med vilje, og hvis det er, så står det ikke knivskarpt i min erindring. 

Kommunen har endnu ikke besluttet, om de skal acceptere indkøbene, men de betvivler på ingen måde, at borgmesteren handler uden at være fuldt klar over konsekvenserne.

Det er imidlertid et åbent spørgsmål, om borgmesteren fortsat skal have rådighed over en smartphone.

Blandt de mange indkøb, Anker Boye har gjort over sin smartphone, er også denne dromedar. Den blev leveret uden for rådhuset åbningstid.
Blandt de mange indkøb, Anker Boye har gjort over sin smartphone, er også denne dromedar. Den blev leveret uden for rådhusets åbningstid.

 

Afsløring – Odenses hemmelige strategi

Af frygt for borgernes reaktion når Thomas B. Thriges Gade snart lukkes, har Odense Kommune allieret sig med specialister i krisepsykologi. Det har blandt andet ført til igangsætning af mest muligt af det mest generende vejarbejde i ugerne op til lukningen den 29. juni.

Ifølge psykologerne vil det skabe de samme frustrationer hos bilister og forretningsdrivende, som dem gidsler oplever i forhold til gidseltagerne. Enhver efterfølgende forbedring af vilkårene vil derfor modtages med taknemmelighed, som igen vil skabe positive følelser over for ”gidseltagerne” – her kommunen.

Af samme grund er det mest generende vejarbejde – som for eksempel blokeringen af Tietgens Allé – påbegyndt og færdiggjort få uger før Thomas B. Thriges Gades lukning. Arbejdet i Asylgade og Nørregade samt nu Overgade er ligeledes igangsat som et led i kommunens krisestrategi.

Bager Wendorff i Asylgade (ses under træet til venstre i billedet) er én af de forretningsdrivende, der nu forventes at være positiv stemt overfor kommunen. For blot to uger siden var hans butik helt blokeret af - strategisk - vejarbejde. Foto: maj 2014.
Bager Wendorff i Asylgade (ses under træet til venstre i billedet) er én af de forretningsdrivende, der nu forventes at være positiv stemt overfor kommunen. For blot to uger siden var hans butik helt blokeret af – strategisk – vejarbejde. Foto: maj 2014.

Odenses borgmester- forvaltning på arbejdsferie

Efter at Odenses letbane nu er blevet foreløbigt 70 millioner dyrere, end man har foregivet at forvente, må byen forberede sig på nye sparerunder. En af dem rammer selve borgmesterforvaltningen. Her er de sidste års budgetter blevet gennemgået af revisionsfirmaet Ernst & Young, og blandt deres besparelsesforslag er periodevis udflytning af forvaltningens personale.

Udflytningerne skal ske, når byens socialdemokratiske borgmester, Anker Boye, holder ferie – og til samme destination som borgmesteren. Dermed kan man til enhver tid sikre den livsnødvendige kommunikation mellem borgmesteren og hans forvaltning – og til en langt lavere omkostning end nu.

Forslaget forventes at indbringe en besparelse på helt op til 100.000 kr. per ferieperiode, og det har borgmesterens fulde opbakning:

– I EU har man i årevis ladet administrationen følge de folkevalgte til skiftevis Strasbourg og Bruxelles, så hvorfor ikke også fra Odense til for eksempel Tyrkiet, udtaler Anker Boye.

Personalet er ligeledes positive overfor besparelsesforslaget:

Vi har ingen problemer med at skulle følge borgmesteren på ferie, siger Michael Brun Frederiksen fra afdelingen for ”Strategi og kommunikation” og tilføjer: Vi må jo alle bringe et offer, når det gælder byens økonomi.

Besparelsesforslaget forventes at træde i kræft fra førstkommende borgmester-ferie.

Odense forbereder fremtidens fortid

Fortidens lokummer er guf for nutidens forskere.
Fortidens lokummer er guf for nutidens forskere. Foto: Odense Bys Museer.

Takket være en velbevaret latrintønde, fundet under udgravningerne ved Odense Rådhus, er det nu muligt for den japanske forsker, Kouki Fujioka, at komme med et godt bud på, hvad odenseanerne spiste og fejlede for 700 år siden. Først skal han dog analysere lugtene fra tønden, og det vil ske en af de nærmeste dage.

Kouki Fujioka var selv i byen for at hente duftprøven, og det besøg benyttede han også til at opfordre Odense Bys Museer til at oprette en ”bank” med menneskeafføring fra vor tid. Dermed får fremtidens forskere også mulighed for at analysere madvaner og mulige sygdomme i gammel tid – det vil sige i vor tid.

Den opfordring blev straks – på museumsinspektør Jacob Tue Christensens initiativ – konverteret til en plan om at indrette afføringsbanken i rådhusets kælder. Her opbevarer byen i forvejen en stor del af byens historie, og her kan nemt indrettes et både køligt og lufttæt rum.

Ifølge rådhusadministrationen vil man allerede kunne modtage de første prøver efter den 1. juni, og alle odenseanere kan deltage. Donationerne skal blot afleveres hos rådhusbetjentene eller sendes til ”Odense Rådhus, Flakhaven 2, 5000 Odense C” – mærket ”afføring” og afsenderens postnummer.

Hver prøve skal veje mindst 50 gram, og den konstituerede leder af afføringsbanken – i daglig tale kaldt AB – opfordrer donorerne til at levere deres bidrag i en lufttæt frysepose eller et rengjort syltetøjsglas.

Østrig satsede – og vandt

Med stadig flere deltagerlande i det europæiske Melodi Grand Prix er det ikke længere nok at fortrylle publikum og jurymedlemmer med stemmen; udseende og fremtoning er mindst lige så vigtigt. Derfor satsede Østrig i år på den skæggede dame, Conchita Wurst alias Tom Neuwirth – og vandt. Det samme gjorde flere bookmakere, men først efter at  have sikret sig, at Conchita Wurst blev den eneste optrædende ”kvinde” med mørkt fuldskæg.

I Østrigs nationale Grand Prix var Tom Neuwirth ellers havnet på en andenplads. De fleste stemmer gik nemlig til det siamesiske tvillingepar Lotte Heilker og Marika Lenya. På trods af at de er sammenvokset ved hofterne, har de hver formået at skabe sig en karriere inden for musik. Lotte som trommeslager og Marika som violinist. Tom Neuwirth kom først på banen, da Lotte Heilker insisterede på, at hun ville optræde anonymt.

På tredjepladsen kom for øvrigt David Ashton, en ALS-patient, hvis stemme blev frembragt af en øjenstyret computer.

 
I dette års Eurovision Song Contest var der kun én ”kvinde” med mørkt fuldskæg – og hun vandt. Foto: Andres Putting.

grand prix-8

Folkekøkkenet genopstået i Odense

Det første danske folkekøkken åbnede i 1859 i Odense, og det genåbnede i 2014 – også i Odense.  Årsagen er den samme som tidligere, nemlig at der bliver stadig flere fattige i Danmark. På bare et år er antallet af kontanthjælpsmodtagere således steget med 9.200 til en rekordhøjde på 181.500 helårsmodtagere.

Baggrunden for stigningen er ifølge regeringen, at man ønsker at presse de ledige til at snuppe jobs fra de ikke-ledige, så at de ikke-ledige også kan prøve at være ledige.

De ny-fattige er derfor fattigere end de gammel-fattige, idet de mangler erfaring i at leve spartansk. Af samme grund har man højnet standarden i det nye folkekøkken. I dag, lørdag den 10. maj, er der for eksempel frokostret med asparges i forskellige forklædninger – og dertil kølig øl fra fynske bryggerier.

Blandt de frivillige hjælpere er de bedste fynske restauranter, aspargesavlere og bryggerier på Fyn. En af dem – som ønsker at være anonym – begrunder sin deltagelse på denne måde:

– Vi må jo alle prøve at afhjælpe de værste virkninger af krisen. Især os, der kan nyde god mad hver dag.

Det nye folkekøkken i Odense har endnu ikke fundet egnede lokaler i byen, men indtil det lykkes, benytter man telte på Flakhaven.

Folkekøkkenets frokost på Flakhaven serveres både kl. 11:30 og kl. 13:00, og alle med spisebilletter er velkomne.
Folkekøkkenets frokost på Flakhaven serveres både kl. 11:30 og kl. 13:00, og alle med spisebilletter er velkomne.

På tidsrejse i Odense

9788798901181Reklame forklædt som redaktionelt stof:

Den 14. november 2013 udkom bind 4 om bylivet i det gamle Odense, nærmere bestemt mellem 1950 og 1980. Bogen har undertitlen ”En beskrivelse af de steder, vi gik ind, når vi gik ud”, og de steder, forfatteren Torben Madsen beskriver i dette bind, lå i Fruens Bøge, Hunderup, Dalum, Sanderum og den sydlige del af Sdr. Boulevard.

Blandt de omtalte gå-i-byen-steder er Sortebro Kro, Restaurant Skoven, Carlslund, Tingløkke Cafeteria – nu Guldhornet, Bondestuen, Odense Zoo og Fyns Tivoli. Endvidere er Knudsens Gaard, Carlsens Kvarter, Odd Fellow Palæet og Åstedet beskrevet i dette bind.

Portrætterne er som sædvanlig krydret med artikler om restauranter og restaurationslivet i historisk perspektiv.

Bogen – og de forrige bind – kan købes i alle Odenses bogbutikker, og den vejledende udsalgspris er kr. 200,-

Læserne kan for øvrigt selv bidrage til beskrivelsen af bylivet i det gamle Odense. Det sker på www.ibyeniodense.dk

Læs også om min seneste bog “Din sidste cigaret”: http://www.dinsidstecigaret.dk

Tre døde af grin på fabrik i Bangladesh

Den uheldsramte beklædningsindustri i Bangladesh blev i weekenden ramt af endnu en tragedie. Denne gang gik det ud over fire syersker på tøjfabrikken Oeko-Tex. Tre af dem mistede livet, og en fjerde er stadig i koma. Årsagen til tragedien var en ordre fra den danske tøjproducent Bestseller. Den lød på 5.000 stk. ”hullede jeans”, og med ordren fulgte en instruks om, hvor og hvordan bukserne skulle rives i stykker. Endvidere var der vedlagt et billede af danskere iført lignende bukser.

Ifølge vidner på fabrikken faldt den første syerske død om af grin, da fabrikslederen fremviste billedet af danskerne, og den anden, da hun selv skulle iføre sig det færdige produkt.

Det tredje dødsfald skete, da fabrikslederen fortalte syerskerne, at danskerne betragtede Bangladesh som et uland.

På trods af dødsfaldene blev hele ordren effektueret. Dog først efter at en læge havde tilset fabrikslederen og erklæret ham for normalt fungerende.

Ulykken på Oeko-Tex er den anden, som er forårsaget af et europæisk tøjfirma. Den første fandt sted i 2010, da firmaet modtog en ordre på et parti Hængerøv Bukser (Red: bukser, der kun dækker det halve af bærerens underbukser). Under produktionen af disse bukser fik 13 syersker latteranfald, og tre blev indlagt med alvorlige vejrtrækningsproblemer.

 
Det var bukser som disse, der kostede tre syersker i Bangladesh livet.

???????????????????????????????

Multi-religiøst bederum på nyt OUH

Efter lange og intense forhandlinger med de mange trossamfund i Danmark lykkedes det politikerne i Region Syddanmark at finde frem til en acceptabel løsning omkring bederummet på det nye OUH. I løsningen benytter man sig af den nyeste teknologi inden for virtual reality. Med den er det muligt at skabe de rette omgivelser for alle – uanset trosretning. Omgivelserne ses til gengæld kun, mens brugeren bærer en såkaldt HMD (Head Mounted Display). Den vejer godt et halvt kilo, og den er udstyret med en ”tracker”, der reagerer på brugerens hovedbevægelser. Dermed skabes en næsten naturtro illusion af at være i de valgte omgivelser.

Blandt de omgivelser, man indtil videre kan vælge mellem, er Sankt Knuds Kirke, Kirkeby Kirke, Peterskirken, Det Mosaiske Trossamfunds Synagoge, Grædemuren, Al-Haram-moskeen, Swayambhunathtemplet – og Valhal.

Af praktiske hensyn vil det multireligiøse bederum i det nye OUH ligge i stueetagen.
Af praktiske hensyn vil det multireligiøse bederum i det nye OUH ligge i stueetagen.

 

50.000 kr. i bøde for at sælge e-cigaretter

Så faldt den første dom for at sælge e-cigaretter med nikotinæske i Danmark. Dommen lød på kr. 50.000, og baggrunden for den var en politianmeldelse fra Sundhedsstyrelsen. Salg af nikotinpræparater kræver nemlig deres tilladelse, og den er der endnu ingen, der har fået.  Det skyldes ifølge styrelsen manglende viden:

– Vi ved endnu ikke nok om, hvad væsken til e-cigaretter indeholder, men i en mindre amerikansk undersøgelse er der påvist tilstedeværelsen af både dietylenglycol (komponent i kølervæske) og det kræftfremkaldende stof nitrosamine. Endvidere var der i nogle beholdere farligt høje doser af nikotin.

Forhandlere af e-cigaretter kan dog stadigt sælge væsker – og nikotin. Fremover skal kunderne blot acceptere at få nikotinen gennem cigaretrøg, som indeholder 4.000 forskellige kemiske stoffer, hvoraf mindst 40 kan fremkalde kræft – men på lovlig vis.

Hvor mange, der vælger denne udvej, er foreløbigt uvist, og hvem der reelt står bag den amerikanske undersøgelse er ligeledes uvist. Det ville dog være urimeligt ikke at undlade at mistænke tobaksindustrien eller producenter af nikotinerstatninger for at have en finger med i dette spil.

En ny undersøgelse udført af TNS Gallup anslår, at tobaks- og medicinalindustrien i Danmark har mistet 200.000 mulige kunder til e-cigaretterne.
En ny undersøgelse udført af TNS Gallup anslår, at tobaks- og medicinalindustrien i Danmark har mistet 200.000 mulige kunder til e-cigaretterne.

Kender du din chef, naboer – eller borgmester?

Annonce:

Vi giver dig muligheden for at lære dem – og mange andre – bedre at kende.

For kun 298,- kr. per måned kan du følge op til 10 personers indkøbsvaner i mindste detalje: hvad de køber, hvor de køber det, og hvornår de køber det.

Du vælger selv personerne, og det bliver alt sammen mellem dig og os.

Ønsker du, at offentligheden skal kende dig bedre, er vi også behjælpelige.

Af diskretionshensyn beder vi dig kontakte os på billet mrkt.: 44 68 44 68.

Du kan også kontakte os på nets’et.