Odense forbereder fremtidens fortid

Fortidens lokummer er guf for nutidens forskere.
Fortidens lokummer er guf for nutidens forskere. Foto: Odense Bys Museer.

Takket være en velbevaret latrintønde, fundet under udgravningerne ved Odense Rådhus, er det nu muligt for den japanske forsker, Kouki Fujioka, at komme med et godt bud på, hvad odenseanerne spiste og fejlede for 700 år siden. Først skal han dog analysere lugtene fra tønden, og det vil ske en af de nærmeste dage.

Kouki Fujioka var selv i byen for at hente duftprøven, og det besøg benyttede han også til at opfordre Odense Bys Museer til at oprette en ”bank” med menneskeafføring fra vor tid. Dermed får fremtidens forskere også mulighed for at analysere madvaner og mulige sygdomme i gammel tid – det vil sige i vor tid.

Den opfordring blev straks – på museumsinspektør Jacob Tue Christensens initiativ – konverteret til en plan om at indrette afføringsbanken i rådhusets kælder. Her opbevarer byen i forvejen en stor del af byens historie, og her kan nemt indrettes et både køligt og lufttæt rum.

Ifølge rådhusadministrationen vil man allerede kunne modtage de første prøver efter den 1. juni, og alle odenseanere kan deltage. Donationerne skal blot afleveres hos rådhusbetjentene eller sendes til ”Odense Rådhus, Flakhaven 2, 5000 Odense C” – mærket ”afføring” og afsenderens postnummer.

Hver prøve skal veje mindst 50 gram, og den konstituerede leder af afføringsbanken – i daglig tale kaldt AB – opfordrer donorerne til at levere deres bidrag i en lufttæt frysepose eller et rengjort syltetøjsglas.

Skriv et svar