Valgplakater koster stemmer

Drømmer du om en karriere som politiker, bør du afholde dig fra at klistre lygtepæle og vejtræer til med dit kontrafej. Ifølge den østrigsk-fødte motivanalytiker Ernest Dichter har det nemlig den stik modsatte virkning. Nogle få plakater kan ganske vist gavne din sag, men den negative effekt indtræder allerede, når mulige vælgere har set den samme plakat mere end tre gange på et minut. Ved over 10 eksponeringer per minut reagerer den typiske vælger tilmed med vrede og tanker som ”Dig vil jeg i hvert fald ikke stemme på, for nu er jeg træt af at blive tvunget til at se dit dumme fjæs!”. Af samme grund bliver valgplakater ofte udsat for hærværk, ikke af andre partimedlemmer, men af frustrerede trafikanter.

Den samme negative effekt ses også ved reklamer i aviser eller på tv, og her er grænsen ligeledes tre eksponeringen – per aften eller avis.

Til gengæld gælder reglen ”jo mere, des bedre”, når det drejer sig om at opbygge en kandidats selvværd. Spørgsmålet er blot, om det nye ego kan holde til at blive fravalgt af vælgerne.

Vælgere, der eksponeres for den samme valgplakat mere end tre gange per minut, fravælger den viste kandidat.
Vælgere, der eksponeres for den samme valgplakat mere end tre gange per minut, fravælger den viste kandidat.

Skriv et svar