Bombe under Thomas B. Thriges Gade-projektet

Ifølge en netop afsluttet geomagnetisk undersøgelse af området ved Thomas B. Thriges Gade er der god grund til, at Odense Byråd genovervejer etableringen af underjordiske parkeringspladser – og sivegade. Undersøgelsen viser nemlig tydelige spor efter en middelalderlig, formentlig muslimsk gravplads på samme sted, som udgravningerne er planlagt.

Gravpladsens muslimske ophav bygger foreløbig på, at gravene er orienteret mod Mekka frem for mod øst, som den kristne tradition foreskriver. Endvidere viser samtidige undersøgelser af området syd for Odense Å tydelige spor efter vikingeborgen ”Nonneborg”. Tilstedeværelsen af muslimer kan derfor meget vel skyldes den daværende samhandel mellem vikingerne og flere islamiske lande.

Hvis de efterfølgende undersøgelser kan bekræfte det muslimske ophav til gravpladsen, bliver byrådet formentlig tvunget til at vælge mellem en ny løsning for Thomas B. Thriges Gade eller at bryde med den islamiske skik, som sikrer evig gravfred.

En ny løsning kunne være en bevarelse af den omstridte gade, eventuelt med en letbane ad Hans Mules Gade; et brud på gravfreden kunne derimod kaste Danmark ud i en ny Mohammed-krise – med Odense som dens epicenter.

Foreløbig holder politikerne vejret, mens arkæologer og bioanalytikere analyserer boreprøver foretaget på stedet.

Den formentlig muslimske gravplads ses omtrent midt i billedet. Umiddelbart til højre for gravpladsen ses Lotzes Have.
Den formentlig muslimske gravplads ses omtrent midt i billedet. Umiddelbart til højre for gravpladsen ses Lotzes Have.

Skriv et svar