Danmark lægger pres på Putin

Efter Putins accept af Krim-borgernes tilsyneladende ønske om igen at blive en del af Rusland står de vestlige lande i kø for at vise ham deres utilfredshed. I deres optik var den forudgående folkeafstemning på Krim ikke hjemlet i den ukrainske forfatning – og dermed et brud på folkeretten. Endvidere var resultatet upassende for Vesten.

Utilfredsheden er især stor hos NATO’s generalsekretær Anders Fogh Rasmussen:

– Vi er nødt til at vise Putin, at den slags opførsel er uforenelig med de internationale normer og aldeles uhørt i det 21. århundrede. Ellers er det måske de baltiske lande, der står for tur næste gang, siger generalsekretæren.

Herhjemme vækker folkeafstemningen på Krim også bekymring.

– Tænk engang, om Bornholm med de røgede Bornholmersild eller Samsø med de nye danske kartofler fik lignende idéer. Hvad kunne det ikke ende med, udtaler statsminister Helle Thorning-Schmidt til Avis-Anden og tilføjer: For vor egen velværes – og sikkerheds – skyld bør vi danskere gøre alt for at tvinge Putin til forhandlingsbordet, og med ”alt” mener jeg selvfølgelig alt, der ikke kan skade vores store samhandel med Rusland.

Statsministerens opfordring er allerede blevet fulgt blandt danskere over hele landet. I Himmerlands Bank har man for eksempel reduceret indlånsrenten på to russiske konti med ½ procent.

I Blokhus har to restauranter undladt at sælge russisk vodka før klokken 11 om formiddagen, og i Istedgade i København har en prostitueret afvist alle russiske kunder over 50 år.

På Fyn har Erhverv Fyn nægtet russiske turister adgang til foreløbig Æbelø og Seden Strand, og på Odense Rådhus har borgmester Anker Boye hængt et billede af Putin op – med bagsiden udad.

Selv kongehuset har reageret på statsministerens opfordring. De næste tre uger bliver brugen af russisk kaviar således reduceret til blot et tyndt lag – på hverdage.

På Odense Rådhus har man fulgt statsministerens opfordring til at protestere over for Putin - uden at skade vores samhandel.
På Odense Rådhus har man fulgt statsministerens opfordring til at protestere over for Putin – uden at skade vores samhandel.

Skriv et svar